Разпределят разрешените за събиране билки
Разпределят разрешените за събиране билки / netinfo

Комисии отново ще разпределят разрешените билки за събиране през 2009 г., след като през миналата седмица министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров издаде заповед за специалния режим на опазване и ползване на лечебните растения.

В началото на март ще се разпределят количествата между физическите и юридическите лица, които в регламентирания срок - през декември 2008 г. са подали заявления за участие.

За област Сливен най - големи количества са определени да се събират от лист на лудо биле - 500 кг, по 400 кг - от стрък на лазаркиня, а 300 кг от корен на лудо биле. Общо 13 вида са билките поставени под специален режим на ползване на територията на цялата област.

14 вида са билките, които ще се разпределят за Ямболска област. По 500 кг сухо тегло от стрък на лазаркиня, лист и стрък на лудо биле ще събират билкозаготвителите през тази година. По 200  кг сухо тегло ще се събира от стрък на лютива тлъстига и лечебен ранилист, както и от корен на лудо биле.

Заповедта за специалния режим на опазване и ползване на лечебните растения се отнася за количеството сухо тегло, което може да се събира извън защитените територии и не включва билките, събирани за лични нужди.