Различни прояви за празника на Сливен
Различни прояви за празника на Сливен / Дарик Сливен, архив

Церемонията по връчването на наградите на Община Сливен за 2015 година ще се състои тази вечер от 18.00 часа в голямата зала на ДТ „Ст. Киров". Ще бъде изнесен и концерт-спектакъл. В 19,30 часа на откритата сцена на площад „Х. Димитър" ще започне концерт на група Д2 с участието на Бобо и трио ЛаТиДа. Вечерта ще завърши с празнични илюминации. Проявите са част от инициативите по повод празника на град Сливен - Димитровден.

Тържественото заседание на Общинския съвет се свиква на 23 октомври, петък, от 10.00 часа в залата на Държавния куклен театър. Арт работилница за малки и големи „Сръчността на българката" - оцветяване на носии от Сливенския край, ще се състои същия ден в галерия за арт подаръци „Седем", а от 10.00 до 18.00 часа ще се състои турнир по шах. За 10,30 часа в петък на откритата сцена на пл. „Х. Димитър" е предвиден концерт с участието на деца от детските градини в Сливен. Ритуалът по вписване името на носителя на наградата „Добри Чинтулов" в паметната лауреатска книга ще се състои в 11,30 ч. В НЧ „Дружба" - Сливен в 14.00 часа започва среща с участието на творци, следвана от концертна програма, която ще изнесат състави при читалището. В Националния музей на текстилната индустрия в 15.00 ч. започва Юбилейна среща, посветена на 120 години Българска търговско-промишлена палата и 150 години от смъртта на Добри Желязков. В 16.00 ч. на градския площад е концертът на училищни колективи. В 16.30 ч. в Регионалния исторически музей ще бъде представен том 3 на Годишника на музея, с участието на проф. Иван Маразов. В 17.00 ч. на площада започва
концерт на детски и младежки фолклорни състави и клубове „Хоро" от
Сливен.

Празникът за Деня на Сливен - Димитровден, на 26 октомври започва сутринта в 8.30 ч. с празнична Света литургия, която ще бъде отслужена в катедрален храм „Свети Димитър". В 11.00 ч. на пл. „Хаджи Димитър" ще се състои тържествена церемония по повод празника на Сливен, като ще бъдат издигнати националното знаме, знамето на Сливен и ЕО. Ще бъде отслужен благодарствен молебен за здраве и добруване на гражданите на Сливен; присъстващите ще положат венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

В 11.30 ч. пред Държавен куклен театър започва празник с участието на актьори от театъра. Също в 11.30 ч., на пл. „Хаджи Димитър" ще се състои концерт на Ансамбъла за народни песни и танци - Сливен с участието на Жечка Сланинкова. В 13.30 ч. на крепостта Туида е началото на празника „Празнувай с твоя град" - концерти, игри, демонстрации. В 18.00 ч. в зала „Май" се открива изложбата „Фрагменти", изработена по проект, финансиран от Общински фонд „Култура".