Разкриха опит за износ на румънски агнета като български за Гърция
Разкриха опит за износ на румънски агнета като български за Гърция / сн. архив Дарик - Сливен

301 агнета от румънски произход са намерили сливенските полицаи при проверка на лицензирано депо за живи животни, намиращо в сливенското село Чинтулово, съобщиха от областна дирекция на МВР. На агнетата се поставяли български ушни марки с цел износ за гръцкия пазар. По този начин е направен опит да бъде вдигната цената на животните, тъй като българските се продавали в южната ни съседка по-скъпо от румънските, каза за Дарик полицейският говорител Георги Шейтанов.

Според него сливенските полицаи не са установили престъпление и затова са съставили акт за административно нарушения по закона за ветеринарно-медицинската дейност на 30 годишен мъж от Сливен, който е собственик на депото.

Изяснено е, че животните имат документи за директен експорт от Румъния за Гърция, а проверка на служители на Регионалната ветеринарно-медицинска служба - Сливен е установила извършено административно нарушение за престоя на животните в депото без съответното разрешение. Съставено е предписание и са предприети действия за извеждане на животните от депото към Гърция и уведомяване на съответната ветеринарна служба на гръцка територия.

Полицейската операция е проведена на 13 ноември след получен оперативен сигнал.