Разбиха иманярска мрежа в Сливенско - подробности
Разбиха иманярска мрежа в Сливенско - подробности / netinfo

Иманярска мрежа разбиха сливенските полицаи при специализирана съвместна акция с ГД БОП и Дирекция на полицията в Стара Загора. Задържани са седем души. Претърсени са адреси в Сливен, Стара Загора, селата Ценово, Съдиево,Асеновец и два антикварни магазина в Сливен и Нова Загора. При обиска са иззети няколкостотин предмета, няколко хиляди монети, средновековно оръжие, осем металотърсача, скенери и много паметници на културата.

Седмината участници са задържани за 24 часа. За двама от тях прокуратурата ще поиска постоянна мярка „задържане под стража”. Ако се докаже, че става въпрос за организирана престъпна група, срещу нейните членове ще бъдат повдигнати обвинения за образуване и ръководене на престъпна група и нелегална търговия с антики. Замесените ги очаква от 3 до 5 години лишаване от свобода по различните обвинения. Тъй като при обиските е открито и незаконно оръжие, са възможни и допълнителни обвинения. Събират се и доказателства за повдигане на обвинения в незаконно провеждане на археологически разкопки.

Нито един от заловените няма криминално досие, но някои от тях са познати на полицията като иманяри. "Иззетите археологически находки са открити на сливенска територия, и тъй като те са държавна собственост ще бъдат предоставени на Регионалния исторически музей – Сливен," каза още началник сектор”Културно-исторически ценности” към полицията Володя Велков.