Расте престъпността в община Сливен
Расте престъпността в община Сливен / netinfo

Увеличава се престъпността в община Сливен, на фона на намаляващия брой регистрирани престъпления в областта. Намалението на областно ниво е с 4,5%, а увеличението в община Сливен е с почти 13 на сто, съобщи началникът отдел Криминална полиция в ОДМВР – Сливен главен инспектор Йордан Данев. Най-голямо намаление на регистрираните престъпления има в община Твърдица -45%, в Нова Загора намалението е с 20 на сто и в Котел с 16 процента. През първото тримесечие на годината установените лица, извършили престъпление са с 9,4% по-малко в сравнение със същия период на 2011 г.

С 5% е намалял броят на регистрираните криминални престъпления, а със 17,3% този на икономическите. Всеки пети извършител на престъпления в община Сливен е малолетен или непълнолетен. За първите три месеца на 2012 г. увеличението на извършителите на престъпления до 18 години се е увеличил с 18,82%.

Основен дял от криминалните престъпления е на тези срещу собствеността – 70% от общия брой регистрирани престъпления. Най-често се извършват кражби от домове, както и кражби на вещи и части от МПС, при които се отчита двойно увеличение спрямо първите три месеца на 2011 г. Основно се краде злато, битова техника, пари и различни предмети от черни и цветни метали. Два пъти и половина е нараснал броят и на джебчийските кражби.