Рано е за грип в областите Сливен и Ямбол
Рано е за грип в областите Сливен и Ямбол / Sofia Photo Agency, архив

112,76 на 10 000 души е заболеваемостта от остри респираторни заболявания в Сливенска област в периода 6-12 януари при 55, 27 болни на 10 000 души през предходната седмица.  Това съобщи за Дарик началникът на Регионалната здравна инспекция д-р Виолета Узунова. Специалистът уточни, че стойността е средна за остри респираторни заболявания, което „на този етап не буди съмнения и тревога за предепидемичен период в областта“.

В Ямболска област нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания през втората седмица на януари е 191 на 10 000 души, съобщи директорът на здравната инспекция д-р Лиляна Генчева. Най-много са заболелите във възрастта от 5 до 14 години, следвани от 0 до 14 години. Нулева е заболеваемостта при хората над 65 години. „За епидемия е много рано да се говори“, заяви д-р Генчева и уточни, че за да бъде обявена епидемия от грип трябва да има 360 на 10 000 заболели, а за предепидемичен период регистрираните болни трябва да са 210 заболели на 10 000 население.

При наличие на симптоми на грип всеки човек трябва да посети личния си лекар и да не ходи болен на работа или училище. Ранното специфично лечение и навременната хоспитализация са най-важните и ефективни мерки за недопускане на усложнения, категорични са специалистите.