Работодателите не оценят риска за безопасна работа
Работодателите не оценят риска за безопасна работа / netinfo

16 проверки на фирми с основна дейност, ръчна работа с тежести са извършили инспекторите от Областна инспекция по труда в Сливен. 14 от тях са в социални и здравни заведения и 2 в транспортни фирми, съобщи старши инспекторът в дирекцията Веселина Атанасова.

Констатирани са 122 нарушения на трудовото законодателство, а 37 са във връзка със здравословни и безопасни условия на труд при извършване на ръчна работа с тежести. Най-често работодателите не осигуряват обучение за правилни начини за работа с тежести и информация за рисковете, на които са изложени работещите.

Няма изготвена оценка на риска за здравето и безопасното изпълнение на работата, свързана с вдигане и пренасяне на тежести. Не е разработен и въведен физиологичен режим на труд и почивка.

За преустановяване и отстраняване на констатираните нарушения са издадени 122 задължителни за изпълнение предписания, каза още Атанасова.

Извършените проверки са по Националната кампания „Ръчно пренасяне на товари в икономически дейности”, „Транспорт и „Хуманно здравеопазване и социални дейности”.