Работодателите да съобразят режима на работа с високите температури
Работодателите да съобразят режима на работа с високите температури / netinfo

Инспекцията по труда в Сливен напомня на работодателите да съобразят режима на работа с високите летни температури и да предприемат конкретни действия за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, за което по закон носят отговорност.

Работодателите имат възможност да предприемат технически и организационни мерки, за да намалят възможните опасности за живота и здравето на работещите хора.

Техническите мерки включват средства за охлаждане на помещенията и осигуряване на свеж въздух за работещите, обясняват от инспекцията. Допълнително могат да се осигурят подходящи сенници, щори и оборудване на климатизирани помещения за почивка.

Организационните мерки включват промяна на работното време, така че да се избягва работата на открито в най – горещите часове на деня, да се осигурят подходящо работно облекло и разхладителни напитки.

Работодателят трябва да предвиди също действия и да има готовност за оказване на помощ в случай на инцидент – топлинен или слънчев удар.

Осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд е основно задължение на работодателя. В оценката на риска на работните места е необходимо да бъдат предвидени мерки, които се предприемат в случаи на  настъпване на неблагоприятни климатични условия, каквито са високите температури през лятото.