Работодател, наел непълнолетен без разрешение е даден на прокуратурата
Работодател, наел непълнолетен без разрешение е даден на прокуратурата / Дарик Сливен, архив

134 проверки за трудови договори, заплащането на труда и спазване на работното време са направили специалистите Дирекция „Инспекция по труда” Сливен, Отдел Сливен и Отдел Ямбол за времето от 31 октомври до 20 ноември.

3 от проверките са реализирани съвместно с представители на други контролни органи. Констатирани са общо 599 нарушения, като голяма част от тях са във връзка с безопасността. Установени са 3 случая на наемане на работа без учредено трудово правоотношение, за което са съставени актове за административно нарушение, и 4 случая на допускане на работник или служител до работа преди да му бъде предоставена справка за заверен трудов договор в  НАП. Работодателят няма право да допуска до работа работника или служителя, преди да му предостави необходимите документи.

За констатираните нарушения на работодателите са дадени 554 задължителни за изпълнение предписания. Съставени са 45 актове за установени административни нарушения.

През периода е подаден 1 сигнал до Районна прокуратура за наето непълнолетно лице без предварително разрешение от инспекция по труда. „Става въпрос за наето непълнолетно лице в едно от селата. Възложено му е било да чисти орехи” - уточни директорът на инспекцията Ирена Иванова. Тя допълни, че за двадесетте дни в Инспекция по труда са постъпили 29 искания и сигнали от граждани. Сигналите касаят преди всичко изплащане на заплати и обезщетения и трудови догори.