Работа и обучение за безработни по различни програми
Работа и обучение за безработни по различни програми / DarikNews.bg, архив

72 безработни са сключили договори като „лични асистенти” през месец януари в област Сливен.  През м. февруари предстои включването на още 8 лица, които да полагат грижи за хора с трайни увреждания. През 2015 г. ще се осигури субсидирана заетост на 7 за област Сливен по Националната програма „Мелпомена”, съобщават от Бюрото по труда в Сливен. Програмата се реализира за поредна година и е насочена към осигуряване на заетост и намаляване на безработицата сред културните дейци чрез разкриване на работни места за подпомагане дейността на театрите в България, съобщи Тихомира Димитрова, директор на Бюро по труда - Сливен.

Предвижда се през годината 100 безработни да бъдат включени в обучения за придобиване на професионална квалификация. Планираните обучения за областта са по професии камериер, продавач-консултант и оператор на компютър.

За 40% от обучените лица е предвидена заетост по професиите, по които са завършили обучение по проекта, като за 20% от тях тя ще бъде субсидирана.

По проект „Шанс за работа” на КНСБ за болногледачи в областта ще бъдат обучени 30 лица, регистрирани в Бюро по труда - Сливен. За 40% от тях е предвидено стажуване на работни места за придобиване на практически умения и опит.

 

По проекта „От професионално обучение към ефективна заетост” на Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес се предвижда включване на 28 безработни лица в професионално обучение за продавач–консултант. По проекта се предвижда осигуряване на субсидирана заетост за 40% от обучените лица.