Японският посланик Коичиро Фукуи посети Стралджа и Маленово
Японският посланик Коичиро Фукуи посети Стралджа и Маленово / Darik News
С бяло стралджанско вино, хляб и сол посрещнаха японския посланик Коичиро Фукуи в село Маленово. Негово превъзходителство извънредният и пълномощен посланик на Япония у нас посети в Маленово Дома за възрастни с умствена изостаналост “Св. Василий”, който през последните месеци бе реконструиран със средства по програмата на японското правителство за безвъзмездна помощ на проекти на местно равнище. Предоставени са близо 35 000 долара. С тях са закупени 60 нови легла, подменена е подовата настилка в много от стаите, изграден е подход за инвалидни колички, осигурени са санитарни принадлежности. Този жест от страна на японското правителство е изключителен, защото с общи усилия успяхме да осигурим максимално добри условия на живот на 80-те домуващи, заяви кметът на община Стралджа Митко Андонов. Ние приемаме грижата за тези хора, като част от социалната политика на общината. Когато човек усети протегната приятелска ръка за помощ, той удвоява възможностите си и заедно с това се чувства щастлив, каза кметът Андонов, връчвайки на японския посланик почетния знак на община Стралджа.

Това е първият реализиран проект в Ямболска област по тази програма, съобщи японският посланик и допълни, че по нея в цялата страна вече са финансирани близо 50 проекта.

Изключително трудно е поддържането на такива домове, призна директорката на дома Фани Михайлова. Средствата за тези домове трябва да са повече, на другите проблеми се намира решение, но естеството на заболяването на хората е такова, че те непрекъснато трошат и чупят, сподели Михайлова..

Издръжката на Дома в Маленово за изминалата година е в размер на близо 270 000 лева, а тази година сумата е завишена с 10 000 лв. От дарители са събрани 64 000 лева.За 80-те болни се грижат 32 души персонал. Водени от желанието да постигнем още по – добри резултати ние продължаваме да търсим инвеститори, допълни още Андонов. Социалното заведение е създадено през 1961 година в село Тамарино, а през 2002 година е пребазирано в бившето училище в Маленово.