Японци поставят турбините на ветропарк над Сливен до 2012 г.
Японци поставят турбините на ветропарк над Сливен до 2012 г. / netinfo

Представителите на японския концерн „Митсубиши" представиха своите инвестиционни намерения за изграждане на парк от ветрогенератори в околностите на сливенското село Бяла на среща с областния управител Марин Кавръков.

Йоши Митцухаши, директор на Уинд енерджи България и инж. Йокитаки Наяши информираха за два етапа на строителството - първоначално на 100 МW мощности и евентуално на 50 MW на втория етап. По план началото на изграждане на инфраструктурата започва през пролетта на 2011. Договорът с НЕК за присъединяване и изкупуване на ел. енергия се очаква да бъде сключен през февруари 2011 г. Доставката на първите турбини ще бъде в края на 2011-та - начало на 2012 г., а самото им поставяне от пролетта на 2012 г. до есента 2012 г.

Областният управител сондира мнението на инвеститорите за това, дали биха се ангажирали с реализация на местни кадри. Кавръков изтъкна, че вече в Професионалната гимназия по електроника и електротехника има специалност ветрогенератори и първия випуск ще излезе горе-долу при пуска на мощностите.

 Той застъпи тезата за използване на местна работна ръка и каза, че ще съдейства за организиране на трудови борси и контакт с Бюрото по труда.

Представителите на „Митсубиши" заявиха, че ще бъде обявен конкурс за изпълнител на строителните работи и този подизпълнител ще набира работна ръка сред местната общност. Самите те биха могли да наемат известна бройка инженери.

Марин Кавръков посъветва инвеститорите от клас "А" да бъдат по активни в  обществения и културен живот на общността.