Яне Янев: Протестите срещу Натура 2000 са справедливи
Яне Янев: Протестите срещу Натура 2000 са справедливи / netinfo

Протестите срещу НАТУРА 2000 са справедливи, но реакцията е постфактум, отговори на въпрос на Дарик лидерът на партия „Ред, законност, сигурност” Яне Янев. Много истини по подписаните регламенти и директиви на Европейския съюз ще излязат наяве оттук нататък, особено в хранителния сектор и земеделието, допълни депутатът.

Той заяви, че до 10-15 дни отново ще посети Сливенски и Ямболски регион. „Това са земеделски региони и искам да обясня на хората какво се случва с тези евро субсидии, с преките плащания за декар обработваема земя. Защото виждате колко пари се дават за реклама за това хората да отиват и да се регистрират”, каза Яне Янев. Според него обаче стопаните не знаят какви са условията за получаване на субсидии, а в земеделските служби все още няма формуляри за кандидатстване.

Янев заяви, че още през септември е внесъл промяна в Закона за водите в частта му за регистрация на кладенците. „Настоявам това поредно безумие да отпадне, каза депутатът. То не само че е несправедливо, но и хората не са в състояние да плащат каквито и да било такси след време”, подчерта Янев.

Според него замисълът е свързан с глобалната криза за водата. След 2010 година ще има нова европейска политика по отношение на водите, водосборните зони и ползването на водните ресурси и ще се налагат такси, които са убийствени. „Призовавам правителството да каже тези неща на народа и да не продължава да мълчи и манипулира българските граждани”, допълни Янев.