Ямболските ветеринари подкрепят колегите си от Пловдив и Бургас
Ямболските ветеринари подкрепят колегите си от Пловдив и Бургас / Dariknews, Архив

Ямболските ветиринарни лекари подкрепиха протеста на колеги си в Бургас и Пловдив и излязоха с декларация, приета на извънредно Общо събрание на Областната колегия. Членовете на местната структура отказват да подпишат Договора за изпълнение на държавната профилактична програма. Причината е, че са недоволни от цените, с които са принудени да работят и които са в пъти под себестойността на услугите.

Тарифата, определяща цените за профилактичните дейности е приета в началото на юли.

Според ветеринарните лекари занижението е без финансова обосновка. Те отказват да работят при тези неизгодни за тях условия.

„За нас вече е повече от ясно,че се готви поредното закононарушение, да се възложи изпълнението на мерките по добри произовдствени практики на официалните ветеринарни лекари. Още сега заявяваме, че това противоречи на Закона за ветеринарномезицинска дейност, на пракика се  отстранява контролът,упражняван от официалните ветеринарни лекари ; изполаването на официалните ветеринарни лекари като буфер в целия този хаос показва формалното и безотговорно отношение на Агенцията по безопасност на храните и министерството на здравеопазването по здравеопазването на животните; грубо се потъпква правото на свободен избор на ветеринарен лекар от стопаните,с които вече имаме сключени договори; Според нас замисленото отдавна в Агенцията възлагане на мерките по добрите производствени практики на официални ветеринарни лекари ще бъде погром върху ветеринарномедицинската професия на всички нива”, пише още в декларацията.