Ямбол става зелен и красив с общинска кампания
Ямбол става зелен и красив с общинска кампания / Darik news

Пролетна кампания “Зелен Ямбол” стартира в Ямбол. Целта на инициативата е градът да стане по-красив и чист с активното участие на самите граждани, каза кметът Кирил Тодоров при представянето на програмата. Първият етап ще продължи 14 дни и през тях общината приканва ямболци да извършат почистване на домовете, дворовете, мазетата и таваните, на междублоковите пространства и зелените площи в града. Осигурена е техника със съдействието на ямболски фирми, с която ще бъдат извозени събраните и струпани до контейнерите отпадъци. Ще бъдат премахнати и образуваните микросметища в кварталите, които по предварителна информация са над 15 на брой.

За разлика от предишни години кампанията ще се разгърне в още два етапа. Вторият етап е посветен на озеленяването на дворовете и междублоковите пространства. За целта от 16 до 29 април община Ямбол осигурява посадъчен материал.

На 30 април общината ще обяви конкурс в няколко категории на тема “Чистотата прави чудеса”, който ще бъде третия етап от кампанията. Конкурсът ще бъде за най-добре озеленено и поддържано междублоково пространство, частен двор или училищен двор, двор на детска градина, най-добре озеленен и поддържан търговски обект или двор на фирма и за най-добре озеленена и подържана тераса или балкон. Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 16 май, като за всяка от категориите ще има награди.

Кампанията има за цел да провокираме желанието на ямболлии да почистят собствените си домове, улици и квартали и да се погрижат за тяхното озеленяване, коментира идеята кмета Кирил Тодоров.