Ямбол може да има нова болница
Ямбол може да има нова болница / Общински пресцентър Ямбол

Сградата на т.нар. Нова болница в Ямбол може да бъде довършена и в нея да се прехвърли дейността на МБАЛ „Свети Пантелеймон". Това става ясно от нарочно писмо на министъра на здравеопазването Десислава Атанасова.

В допълнение министър Атанасова изразява готовност здравното ведомство „финансово да подпомогне довършването на сградата с цел въвеждането й в експлоатация до края на м. март 2014 г." По думите на министъра по този начин разпръснатите сега на павилионен принцип отделения ще бъда събрани на едно място, като оптимизират своята дейност, намалят разходите си и подобрят условията, в които лекуват пациентите.

За да стартира проектът е необходимо положително решение от страна на Общински съвет - Ямбол за предоставяне на сградата на държавата за нуждите на здравеопазването. По този повод кметът Георги Славов е внесал предложение в ОбС - Ямбол.

Обект „Нова болница" е един от големите и дългогодишни проблеми на Ямбол. От една страна в него са инвестирани значителни средства - около 6 млн. лв., което обаче не е повишило качеството на живот в града. Предложението, което прави Георги Славов е основният корпус на недовършената болница да бъде дарена на държавата. По този начин ще се съкратят максимално сроковете до започване на реалните строителни дейности. Здравното министерство разполага с налични средства, които могат да бъдат инвестирани непосредствено след уреждане на въпросите със собствеността и приключване на съответните процедури. 

Сградата на „новата болница" е почти завършена и годна за употреба, при положение, че се направят необходимите довършителни работи. „Затова и неслучайно държавата, в лицето на премиера и здравния министър, изрази готовност да инвестира средства в обекта. Това е уникален шанс за Ямбол, от който сме длъжни да се възползвам"е, категоричен е кметът Георги Славов.