Ямбол изпревари Сливен в електронното преброяване
Ямбол изпревари Сливен в електронното преброяване / DarikNews.bg

Сливен не успя да спечели традиционното съревнование с Ямбол този път на полето на електронното преброяване, но поне сливенските статистици преизпълниха предварително обявената летва от 25 %. Това съобщи директорът на Териториалното статистическо бюро в Сливен Антон Георгиев. В Сливенска област по интернет са се преброили 55 763 души, което е 27, 5 процента от населението, за чийто брой са взети данни от демографията от 30 септември. В област Ямбол процентът е 32, 8, а Сливен е нарежда едва на 21-во място сред областите в страната в тази класация, а Котел е сред последните общини с под 10 % преброили се.

В Сливен имаше широк обществен интерес и все пак голяма активност, особено в града, изтъкна Георгиев. За това свидетелства и големия брой четения на новините, свързани с преброяването в местния модул на сайта dariknews.bg, като една от последните новини имаше 11 хиляди и 206 четения за малко повече от 24 часа. Преброените в Сливенско живеят в 20 143 жилища и се разпределят в 21 231 домакинства. Те са разпределени по 2,7 човека средно в едно жилище. Домакинствата се състоят средно от 2,6 лица. Преброилите се жени са повече, но това според Георгиев не се дължи на по-високата им активност, а на това, че те са повече на брой, както и в страната. Жените са 52,4% от преброените, мъжете - 47,6%. Вече преброени служебно са хората в ареста и затвора. Най-много онлайн  преброени по интернет има от община Сливен - 33,8%, след това в община Нова Загора - 21,7%, община Твърдица - 12,3% и в община Котел - само 9,8%.

В национален мащаб в електронното преброяване успешно попълнилите анкетната карта са 3 милиона 100 033 души, което е 41, 2 процента спрямо демографските данни към края на септември 2010 г.