Ямбол иска летище Безмер да се ползва и за невоенни цели
Ямбол иска летище Безмер да се ползва и за невоенни цели / netinfo

Плановете и проектите на Община Ямбол, свързани със съвместното ползване на военните съоръжения, както и възможността за партньорство между американски и български фирми при реализацията на различни проекти са били обсъдени на работна среща, на която е присъствал и вицепрезидентът на Американска търговска камара Дейвид Хемсън.

На срещата е бил поставен въпросът за възможността летището в Безмер да се ползва и за невоенни цели, за да могат настоящи и потенциални инвеститори да използват съоръжението за кацане, съобщиха от общинска администрация. Дейвид Хемсън е очертал основните насоки на американския бизнес за инвестиции в Ямбол. Това са инфраструктурни проекти, оползотворяване на битовите отпадъци, индустриалните зони и строителството на жилищни сгради.

Във връзка с предстоящото пребиваване на американски войници на територията на Ямболска област интерес би представлявало и реализирането на проекти, свързани с културния туризъм, както и изграждането на зони за почивка и развлечения, е станало ясно на срещата.

Община Ямбол и Американската търговска палата работят съвместно от шест месеца и първото обучение на бизнеса за изискванията за участие в съвместното използване на военните съоръжения е било през септември тази година.