Ябълки по 400 грама отглеждат в Камен
Ябълки по 400 грама отглеждат в Камен / Дарик Сливен

Около 400 грама средно тежат всички плодове в ябълкова градина край Сливенското село Камен. Има и единични екземпляри по 500 грама. Освен че са с големи размери, ябълките имат и превъзходен вкус. Отглежда ги 52-годишната Жужа Стоянова, заедно с двамата си сина и 72-годишния си баща. Ябълковите градини са две, общо 50 декара. Дръвчетата на едната са засадени преди 3,5 години, а другата - преди 2. Сортовете са „Равена", „Мелроуз", „Флорина", „Белголден", „Муцу", „Грени Смит", „Златна превъзходна".

Стопаните твърдят, че площите са торени само веднъж. „ Когато хората видят, че ябълките са толкова големи, ще си помислят, че има много торове. Не е така. Всичко сме постигнали с правилна резитба, поливане, пръскане против заболявания и много труд. Торени са само веднъж", казва Жужа. Тя ползва консултациите на професор Иван Желев, бивш преподавател в Института по овощарство в Пловдив. Преди седмица той е посетил градините и е останал изумен от продукцията. Споделил пред стопаните, че в България няма градина като тяхната и за нея трябва да научат повече хора, включ

Ябълки по 400 грама отглеждат в Камен
netinfo
ително и в чужбина.

Освен ябълки, семейството отглежда и 10 декара с праскови, а от следващата година има намерение да засади 100 декара с череши. Жужа по образование е учителка, но не е работила по специалността си. Има частен бизнес в Сливен. Тя е инициатора в семейството. Според нея, ако знаеш какво искаш, разбираш как да го направиш и нещата се получават.

Тя не е ползвала субсидиращи програми, а сама е достигнала до днешните резултати. „Всеки втори казва, че държавата му е виновна, не помага и чакат субсидии. Аз не съм на това мнение. Ще бъде добре дошло, ако ти помогнат, ама не значи, че като не са ти помогнали трябва да стоиш и да чакаш. Има и такива хора, на които държавата им помага и те пак нищо не правят", смята Стоянова. Тя си пожела министърът на земеделието да види нейните ябълки, за да разбере какви хубави плодове се произвеждат в България.