„Пътят на килима“
„Пътят на килима“ / netinfo

Първото издание на фестивала „Живият огън на традициите" ще се проведе от 24 до 26 юни в Котел под надслов „Пътят на килима". Специални гости на фестивала ще бъдат Теодосий Спасов, Ути Бъчваров и ансамбъл „Загоре". Атрактивният актьор-готвач ще открие празника на занаятите и гъбената чорба. Сдружение „Азбукари" ще се включи в програмата с образователно-познавателни и развлекателни игри и занимания за най-малките гости.

В рамките на „Живият огън на традициите" са предвидени и сериозни дискусии на тема как да се поддържа и популяризира културно-историческото ни наследство. Фестивалът ще започне с изплитане на Еньовски венец и кръгла маса на тема „Предприемачество и туризъм - алтернатива на младежката безработица". Първият ден ще продължи със спектакъл на „Загоре" и запалване на „Живия огън на традициите" на централния площад в Котел.

На 25 юни ще бъде открита експозицията „Пътят на килима". Н нея майстори ще покажат техники, багри, символи, демонстрации на българските школи Чипровци и Котел. Ще ги последват демонстрации и работилници на български занаяти, кулинарна изложба на традиционни за региона гозби, чевермета и кукуреци. Тогава са и концертите на Теодосий Спасов и ансамбъла за народни песни и танци Сливен.

Ще се включат и Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев" от Котел, фолклорен танцов клуб „Хорце" от Добрич и народната певица Галина Дурмушлийска.