Пътно управление-Сливен има готовност за зимно поддържане
Пътно управление-Сливен има готовност за зимно поддържане / netinfo

Готовност за зимно поддържане заяви Областно пътно управление - Сливен. Републиканската пътна мрежа, стопанисвана и поддържана от дружеството, е с обща дължина 540 км. Сред  основните задачи при работа на ОПУ - Сливен са подготовката на пътищата, механизацията и опорните пунктове за снегопочистване, осигуряване на редовна информация за състоянието на пътищата през зимния период, както и осигуряване координация със съседни региони и  Сектор "Пътна полиция" при възникване на извънредни ситуации. Изготвен  е оперативен план, който има за цел да оптимизира организацията  и изпълнението на работите по зимното  поддържане. Предвиден е необходимият брой техника за обезпечаване на зимното поддържане на пътищата. Определени са сроковете за доставка на инертния материал и сол, както и тези за сигнализиране на пътищата с пътни знаци.

Приоритет при съставяне на плана, по отношение на обезпеченост с техника, материали и работна ръка, имат Петолъчката, главен път Бургас - Стара Загора - Пловдив и път Сливен - Стара река. Девет опорни пункта са предвидени да осигурят техническото обезпечаване на дежурствата и предаването на актуална информация за състоянието на пътищата. В ОПУ-Сливен се въвежда режим на 24 часово дежурство, а информацията за състоянието на пътната мрежа ще се подава в денонощния Ситуационен център на агенцията. Ежедневно в него ще постъпва информация и  за метеорологичната обстановка и прогнозата за времето от Метеорологичния център на военно-въздушните сили. Ще работи Оперативен щаб, който  да обобщава на национално ниво данните, постъпващи от областните пътни управления и различни институции с цел осигуряване  на висока оперативност и бърза реакция  на органите на агенцията и полицията. При обилен снеговалеж и снегонавявания Областно пътно управление - Сливен има задача да спира движението, ако е необходимо. Важно е на почистващите машини да се подсигури достъп до затрупаните участъци. Водачите на автомобили трябва да изпълняват стриктно нарежданията на КАТ или указанията на  служителите на Агенция „Пътна инфраструктура".

В Ситуационния център на агенцията на разположение на гражданите е и изградения пост на тел.112, където могат да се подават  сигнали за аварийни ситуации по републиканската пътна мрежа. В центъра на АПИ  работи и горещия телефон 0 700 130 20, който също ще приема обаждания на граждани, свързани със състоянието на пътищата. Телефонът е безплатен и може да бъде избран от територията на цялата страна. Сигналите  на гражданите ще бъдат приемани денонощно. Процедурите по определяне на изпълнител за текущ ремонт и зимно поддържане на републиканската пътна мрежа на територията на ОПУ  Сливен, ще се проведат на 20 октомври за Сливен, Котел, Нова Загора и Твърдица.