Първа сбирка на организационния комитет за фестивала на детската книга
Първа сбирка на организационния комитет за фестивала на детската книга / netinfo

Първа сбирка на организационния комитет на ХI Национален фестивал на детската книга се проведе днес в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в Сливен. На срещата присъства областният управител Христина Чолакова.

Съвместната инициатива на РБ «С. Доброплодни», Община Сливен, Областна администрация – Сливен, Министерството на културата, Държавната агензия за българите в чужбина, Ассоциация «Българска книга» и Ротари кслуб – Сливен, ще се проведе от 7 до 9 май 2009г. в Сливен, отново под патронажа на първата дама Зорка Първанова.

Директорът на РБ «С. Доброплодни» Росица Петрова представи проекта за програма на фестивала и запозна членовете на организационния комитет със свършеното до момента. Вече са обявени националният литературен конкурс «Ако имах вълшебна пръчица щях…» и националният пленер за детска рисунка «Спомен за карнавала на приказките». Разпространена е и информация за статута и начина на кандидатстване за традиционната национална награда «Константин Константинов» за принос в детското книгоиздаване за 2009г. В ход е и подготовката на тържествения концерт, както и изработването на рекламни материали.

В рамките на фестивала ще се проведе международна кръгла маса на тема «Теиматични и жанрови промени в литературата за деца в началото на ХХI век”. В Сливен ще гостуват едни от най-популяните автори от балканските страни. Ще се реализират три издания на фестивала. Включени са във фестивалната програма редица интересни форми на общуване на децата с творците, а за първи път в България ще се проведе една интересна форма на обучение – уъркшоп по четене.