Пълно лунно затъмнение, следващото през 2014 г.
Пълно лунно затъмнение, следващото през 2014 г. / Диана Кирякова

Пълното лунно затъмнение на 10 декември /събота/, ще се наблюдава изцяло в Азия, Австралия и Аляска. От България ще можем да наблюдаваме само последната фаза на затъмнението, т.е. когато изгрее Луната, тя вече ще е  затъмнена. Това е второто за годината пълно лунно затъмнение след това от 15 юни и е последното за тази година.

Началото на пълното затъмнение е в 16:06 часа, но Луната е още под хоризонта за България. У нас тя изгрява по-късно - в Сливен в 16:36, в София - в 16:51 часа. Краят на пълната фаза на явление ще е в 16:57. Това, което ще се наблюдава от България са частичните завършващи фази, разказа за Дарик Диана Кирякова от Астрономическата обсерватория към Детски комплекс в Сливен.

Ако не е облачно, всеки, който иска, може да наблюдава затъмнената Луна. Желаещите да се полюбуват на явлението обаче, трябва да изберат място с открит нисък хоризонт в посока изток. Най-добре е да е извън населеното място или от висока сграда.

Следващото пълно лунно затъмнение ще е на 15 април 2014 г.

Вече могат да се наблюдават „падащи звезди" от метеорния поток Джеминиди, каза още Кирякова. Периодът на активност на Джеминидите е от 7 до 17 декември, който е най-активният поток на зимното северно небе. Пикът ще е в нощта на 14 срещу 15 декември и ако са добри условията, може да се видят до 110 метеора на час.

Метеоритният поток произлиза от изгасналата комета Фаетон. Земята влиза в контакт с останките от Фаетон всяка година в средата на декември. Радиантът на метеорите от този поток (привидната точка, от която се появяват) се намира в съзвездието Близнаци (на англ. Gemini), откъдето произхожда и наименованието на потока.