Провеждат среща по прокет Разбираема България
Провеждат среща по прокет Разбираема България / netinfo

Работна среща по проект „Разбираема България” ще се проведе на 15 февруари в Областна администрация – Сливен. Поканени са представители на ръководствата на общините от областта, ръководителите на регионално представени държавни структури, библиотеки, музеи, издателски къщи, рекламни агенции, фирми, поддържащи сайтове.

На срещата ще се направи представяне проекта, ще се разгледа Наредбата за общите правила за организация на административното обслужване и ще се изнесе информация за състоянието на сайтовете на общините и териториалните звена на централните администрации в област Сливен. Проектът «Разбираема България» стартира през 2006 г. Той е идея на Министерството на държавната администрация и административната реформа и Института за български език при БАН.

Основната му цел е да се установят ясни и твърди правила за изписване на българските собствени имена на латиница. Министерството на регионалното развитие и благоустройството прие Наредба за транслитериране на българските географски имена, които стават задължителни за всички. Очакванията са реализацията на проекта да доведе до повишаване имиджа на администрацията, както пред българските граждани, така и пред чуждестранните ни партньори, и да се премахне хаосът в изписването на латиница на българските населени места и други географски и културно-исторически обекти по карти, табели, сайтове и др.

Сайтът на Областна администрация – Сливен е един от малкото сайтове на областни администрации в страната, напълно отговарящ на наредбата за транслитериране и с информация, поднесена на четири езика. Това беше отбелязано от министъра на държавната администрация Николай Василев на провелото се в края на миналата година оперативно съвещание на МДААР.