Проверяват за птичи грип две мъртви диви птици
Проверяват за птичи грип две мъртви диви птици / netinfo
Да се провери отново броя на домашните птици в населените места и да се извършат клинични прегледи в 10-километровата гранична зона, бе решено на заседание на Областната епизоотична комисия в Ямбол. Повод за днешното заседание бе откритият случай на птичи грип в съседна Турция.

Предстоят съвместни проверки с орнитолози на местата, където е възможно да има диви прелетни птици. Ще се извърши контрол на пазарите за живи животни в Елхово и Ямбол, както и на промишлените птицевъдни ферми.

Директорът на Районната ветеринарно-медицинска служба в Ямбол д-р Красимир Дюлгеров уточни, че обстановката в областта по отношение на птичия грип е спокойна. Взети са проби от две водоплаващи птици, едната от които е намерена умряла – в частен двор в град Елхово /в близост до река Тунджа/ и в района на с. Лалково, където по поречието на река Лалковска е намерен лебед. Изчакват се резултатите от референтната лаборатория.

От РВМС апелират ловните дружинки да сигнализират в случаи на намиране на трупове на водоплаващи птици. Орнитолози предупреждават, че в област Ямбол би могло да има засилен прелет на птици по поречието на река Тунджа, както и язовирите Малко Шарково и Овчарица. Наблюдението ще продължи до края на месец март, когато птиците ще отлетят на юг.