Проверяват търговски обекти
Проверяват търговски обекти / netinfo

Един търговски обект в Сливен e работел с фискално устройство, коeто не е свързано с НАП. Инспекторите на Националната агенция за приходите от офиса в Сливен извършиха близо 3000 проверки на територията на област Сливен за установяване на наличие на дистанционна свързаност на касовите апарати с приходното ведомство. Съставен е един акт за установено административно нарушение. Търговският обект, чийто касов апарат не е бил с изградена дистанционна връзка с НАП, е за търговия с плодове и зеленчуци.

От НАП припомнят, че всеки касов апарат, който не е от новия тип с дистанционна връзка, трябва да бъде изведен от употреба и фискалната му памет да бъде разчетена и демонтирана. Няма краен срок за дефискализирането на излезлите от употреба фискални устройства, но едновременното използване на касов апарат, свързан с НАП и такъв от стария тип е нарушение на закона, предупреждават от приходната агенция.

Потребителите могат да разпознаят дали едно фискално устройство има дистанционна връзка с НАП по символите BG, вписани в контур на картата на България отпечатани най-често в долния ляв ъгъл на касовата бележка.

От офиса на НАП в Сливен предупреждават, че няма да приключат с проверките, докато не бъдат проверени всички работещи търговски обекти на територията на областта.