Проверяват пазарите и тържищата в Ямболско
Проверяват пазарите и тържищата в Ямболско / netinfo

Мониторинг на влизащите и напускащите пазарите плодове и зеленчуци извършват съвместно представители на НАП  и Инсепкцията по труда в Ямбол. Инспекторите проверяват и за продажба на селскостопанска продукция, за произхода на стоката и отчитането на продажбите.Ще бъдат направени пълни инвентаризации на стоковите наличности, съобщават от инспекцията.  Освен за укриване на обороти ще бъдат проверени и служителите в борсите за това дали са осигурявани на реалните си заплати и дали са платени осигурителните вноски върху възнагражденията на персонала.

Сред най-често срещаните нарушения при продажба на селскостопанска продукция е липсата на документи за произход на стоката и укриване на обороти. Според законовите разпоредби търговците, регистрирани като земеделски производители са освободени от задължението да ползват фискални устройства при продажбите и да издават касови бележки.  Друго нарушение е назначаването на продавач на стоката на земеделския производител, за когото не се внасят осигуровки.

 Санкцията за неспазване на осигурителното законодателство варира от 50 до 500 лева по различните разпоредби.

Предстоят и непрекъснати наблюдения на търговците, които са продавали стоки без документи за произход. По време на такива наблюдения оборотите на търговците се увеличават от 5 до 100 пъти, сочи практиката на НАП- Ямбол .