Проверяваш коректността на работодателя чрез интернет
Проверяваш коректността на работодателя чрез интернет / netinfo

Четири нови електронни услуги в сайта на Националната агенция за приходите могат вече да ползват гражданите, които имат персонален идентификационен код (ПИК).

Могат да направят справка за осигурителния доход, върху който се внасят задължителните осигуровки; за трудовия договор, обявен от работодателя; справка за вноските за допълнително задължително пенсионно осигуряване (вноски за втора пенсия), включително информация за пенсионния фонд; имат и възможност да подадат  чрез интернет искане за издаване на данъчен документ.

Близо 100 физически лица от Сливенска област вече притежават персонален идентификационен код, издаден от офиса на НАП в Сливен.

Новите услуги позволяват гражданите да следят в интернет верността на подадената в НАП информация от техните работодатели. Електронните справки, предлагани от приходната агенция позволяват да се провери вида на трудовия договор, това дали е за пълен работен ден или за 4 часа, например; размера на осигурителния доход, включително внесените към частните пенсионни фондове вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване. Изцяло нова услуга е подаването на искането за издаване на данъчен документ с ПИК. Тя дава възможност ползващите я да поискат издаването на удостоверение или друг данъчно-осигурителен документ от НАП, като по този начин спестяват лично посещение в приходната агенция.