Проверяваха търговците на черни и цветни метали
Проверяваха търговците на черни и цветни метали / netinfo

23 проверки на лицензирани площадки за търговия с отпадъци от черни и цветни метали са извършили експертите от Териториалната дирекция на НАП в Ямбол. Целта на проверките е била да се установи дали задължените лица спазват изискванията на Закона за данъците върху доходите на физическите лица за удържане и внасяне на съответния окончателен данък.

От началото на 2007 година този данък в размер на 15 % от брутната сума на дохода, получени при продажба на отпадъци от черни и цветни метали, се внася в случаите, когато металите са изкупени от физически лица. Налогът не е дължим, ако се докаже с протоколи, товарителници и пътни листи, че отпадъците са изкупени от фирми.

Проверените ямболски фирми са внесли окончателен данък в размер на 480 000 лева. В страната са регистрирани 740 фирми, лицензирани за търговия с отпадъци от метали и сплави, към които функционират 2 400 площадки за изкупуване, сортиране и съхранение.

За неспазване на законодателството при търговия със скрап съгласно Закона за данъците върху доходите на физическите лица е предвидена глоба до 1 000 лева