Провериха потенциално опасните язовири
Провериха потенциално опасните язовири / Дарик Сливен, Архив

От 299 язовира в област Ямбол са проверени 31, които се считат за потенциално опасни, издадени са общо 42 предписания, съобщиха от областна администрация. Установено е, че 11 от предписанията, дадени през пролетта, са изпълнени. Неизпълнени остават 25 предписания, сред които ремонт на основен изпускател за язовирите „Челник 1”, „Маломир”, „Каменец 1”, „Недялско-Каралии”, „Малко Шарково” и „Денница/, профилиране на преливник /язовирите „Тамарино 2” и „Маломир” и др.

Един от най-проблемните язовири в област Ямбол остава „Пчела 1”  при село Пчела, където е констатиран нов теч на вода. Дадени са предписания да се изготви проект за възстановяване на преливника и да се установят причините за теча. Налага се основен ремонт на язовирната стена и съоръженията към нея. Срокът, даден на община Елхово за това, е до края на април 2014 г.

Проблемен е и язовир „Недялско – Каралии” при село Недялско. Техническото състояние на язовирната стена и съоръженията към нея се определя като неизправно, частично работоспособно, затова язовирът продължава да е под наблюдение.

Необходимият ремонт на язовира е „основен” по смисъла на ЗУТ, общината трябва да изготви проект и да търси начини за неговото реализиране до пролетта на 2014 г.