Проучиха свлачищата край Бяла и Въглен
Проучиха свлачищата край Бяла и Въглен / личен архив

Приключи обследваното на свлачището в района на село Въглен. На пътя Бяла- Въглен е активизирано новообразувало се свлачище. Горната граница му представлява пукнатина денивелирана 60 см и засяга  участък с дължина 17 м. Широчината на свлачището е 40 м, свлечените земни маси излизат от коритото на реката, а горният поток е изнесен изцяло и подмива основата на пътя. Това съобщи за Дарик инж. Снежана Кънева, началник  отдел „Сигурност, управление при кризи и ОМП“ в община Сливен.

На вече регистрирано свлачище в началото на село Въглен е установено разрастване в посока селото с дължина 40 м. Пътят потъва, отворени са пукнатини с отвори 2-3 с Участъкът ще бъде сигнализиран и обезопасен. Основната причина са повърхностни  и високи нива на подземни води. Констатирана е ерозия по бреговата ивица на река Чифлишка с дължина 50 м в обхвата на пътя, уточни още Кънева. В свлачището на републиканския път Бяла–Сливен, което е с дължина 50 м е налице, напукване, пропадане на настилките.

Там участъкът е сигнализиран и е обезопасен. Издадени са предписания за незабавно възстановяване и поддържане на естественото корито на река Чифлишка и своевременно възлагане на проекто – проучвателни работи с геодезическо заснемане за възстановяване на единствения път за село Въглен. При констатиране на активизиране на свлачищни процеси не бива да се преминава през тези райони. Стриктно трябва да се спазват всички предписанията на специализираните органи. Свлачищата на територията на Сливен са 12, 7 от тях са активирани, информира инж. Снежана Кънева.