Противоречията сред лекарите ги карат да напускат страната
Противоречията сред лекарите ги карат да напускат страната / netinfo

„Противоречията в лекарската съсловна организация могат да доведат до много сериозни проблеми в здравеопазването, още повече, че Българският лекарски съюз е важна страна при подписването на Националния рамков договор. Той определя правилата за работа, каза пред Дарик председателят на Регионалната колегия на Български лекарски съюз д-р Юлия Бянкова.

„Освен това от известно време ние се опитваме да направим така, че рамковия договор да има валидност от поне три години, защото това договаряне отнема изключително много време. Правилата за добра медицинска практика са приоритет за съсловната организация на лекарите по цял свят. Важна е не толкова формата, а съдържанието. Съществуват проекти за създаване на Лекарска камара, но не смятам, че е важно дали ще се казва камара или лекарски съюз. Ако това е изпразнено от съдържание, никога няма да проработи. Когато едно съсловие е сринато до ниски нива като обществен авторитет, хората се демотивират и най-лесно е да отидат в чужбина. Много хора го правят. Ще дойде време, когато България ще изпита голям недостиг на лекари и медицински сестри”, прогнозира д-р Бянкова.

„Липсата на обезпеченост с квалифициран медицински персонал е много сериозен проблем, който ще доведе до намаляване на достъпа до медицински услуги. Ще има много болници, много болни хора, но няма да има нито кой да ги лекува, нито кой да се грижи за тях. Това произтича от всички тези неща.

Говори се много, че всички тези събития са режисирани и неподписването на рамковия договор е свързано с финансови интереси. Може би ще има много проверки, защото не бива да се освобождава от отговорност сегашното ръководство”, смята председателят на местната лекарска колегия преди насрочения от министъра на Здравеопазването за 9 януари Национален отчетно-изборен събор на БЛС.