/ iStock/Getty Images
Протестиращи в Сливен настояха за диалог с общинската администрация относно проблем с гробищен парк в квартал "Речица".

Десетки хора, работещи в близост до гробищата, се събраха пред сградата на общината, като споделиха, че били притеснени от ежедневните погребални ритуали, като това им действало депресиращо и зле психически.

"От общинската администрация не искат диалог с нас, въпреки, че ние го търсим от поне година", каза Теодора Тодорова, собственик на фирма в близост до гробищата.

"В момента това старо гробище попада в индустриална зона и не мисля, че хора могат да се погребват без определено отстояние", коментира тя. "Гробищният парк в "Речица" има капацитет да се извършват погребения", каза кметът на Сливен Стефан Радев.

Ако се затвори, може да се ползват новите гробища, но не виждам основание за такова решение. Той обясни, че за да се осъществи достъп до празните парцели в парка, поради липсата на алеи от друг вход, е бил премахнат панел на ограда в близост до сградите на тези фирми.

Той допълни, че има спор с фирма, поставила портал на улица, като понякога се препятства достъп. Общинската власт е поискала вратата да бъде премахната доброволно.

Гробищният парк съществува от 19 век и за ползването му не се налага разширяване, а облагородяване на изоставено място. Необходимо е да се извърши разчистване и парцелиране на участък, тъй като не е ползван от доста години.

С това жителите на "Речица" ще могат да осигурят последен дом на близките си, се казва в прессъобщение от община Сливен. "Протестът е планиран за три дни", каза Теодора Тодорова, но допълни, че търпят финансови загуби и очакват да решат проблема с диалог.
БТА