Протест на сливенските лекари, питат: Къде са гражданите?
Протест на сливенските лекари, питат: Къде са гражданите? / Дарик Сливен

Над 60 лекари от Сливен се събраха на протестно шествие, на което поискаха оставката на шефа на НЗОК д-р Пламен Цеков, както и оставката на Надзорния съвет на касата. Решението за протеста бе взето на разширено заседание на Управителния съвет на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз с участието на делегатите на Събора на БЛС, на това заседание бе приета и декларация със седем искания.

Освен оставката на д-р Цеков сливенските лекари настояват за това здравноосигурителните вноски да се използват само за здравеопазване и възстановяване на отклонените средства от тези вноски, които възлизат приблизително на 2,47 млрд. лева; прекратяване практиката с парите на здравноосигурени да се плаща лечението на здравнонеусегурени лица; отмяна на въведените методики за определяне на регулативни стандарти, прогнозни обеми в болниците и интензивното лечение. Сливенските лекари искат още НЗОК и РЗОК да извършват само финансов одит, тъй като нямат капацитет за извършване на медицински; премахване на монопола на НЗОК и прекратяване практиката на прехвърляне на дейности на министерството на здравеопазването към Националната здравноосигурителна каса.

Сливенските лекари се събраха пред областната болница, след което в мирно шествие отидоха до сградата на РЗОК. Плакатите, които издигнаха бяха: „За здравето и оцеляването на нацията”, „Не на геноцида над лекари и пациенти”, „Оставка на д-р Цеков”. Пред сградата на РЗОК декларацията бе прочетена от председателя на регионалната колегия д-р Николай Иванов.

Доайенът на сливенските хирурзи д-р Михаил Жечков също бе на протеста и предупреди, че след седем години в българските болници няма да има български лекари, тъй като от две години нашите младежи нямат желание да учат медицина. „Касата няма желание да помага,а да санкционира” – отбеляза д-р Жечков.

Д-р Юлия Бянкова попита къде са гражданите, които да подкрепят протеста на лекарите и добави: „Това, което се случва в здравеопазването рефлектира върху всеки и затова ги призовавам да подкрепят нашия протест така, както подкрепят протестите против НЕК”.

Макар да нямаше граждани, на протеста на сливенските лекари бяха представители на пациентски организации.