Програма за отводняване готвят общинари
Програма за отводняване готвят общинари / Дарик Сливен Архив

Община Сливен има проектна готовност да кандидатства за отводняване на някои населени места в ниската равнинна част, където по традиция при по-големи валежи има наводнения на площи. Проблемите там са от характера на устройството на територията, каза за Дарик Снежана Кънева, началник отдел „Обществен ред и управление при кризи и отбранително мобилизационна подготовка" в община Сливен.

Програмата за отводняване и охранителни канали е била отворена от министър Росен Плевнелиев преди два дена и трябва да стартира от 1 ноември.

Винаги при по-големи валежи постъпват данни, които предизвикват общината да взима мерки срещу риска от наводнения. В момента се прави мониторинг на всички готови проекти в селата Биково, Бозаджии, Скобелево, Тополчане, Калояново и Горно Александрово и ще бъде предложен проектът, който има данни да покрие изискванията на  програмата.

Количеството валеж в Сливенско е между 13 и 17 литра на кв. м, а вятърът е достигнал на места над 18 м в сек. Прогнозата е за подобряване на времето и утре, в събота и неделя то ще бъде слънчево.

До момента няма никакви подадени сигнали за бедствия и произшествия.