Продължават археологическите разкопки на „Китова могила”
Продължават археологическите разкопки на „Китова могила” / netinfo

С почистване на сандъче, намерено в знатния тракийски гроб от Римската епоха продължава работата на археолозите от експедиция ТЕМП с ръководител Диана Димитрова на  „Китова могила" край сливенското село Крушаре.

Там бе открит гроб на знатна тракийка, чието погребение е тропополагане в специално издълбана гробна яма. От югоизточната страна е бил изграден зид от ломени камъни на кална спойка, разказа Димитрова и подчерта, че това се случва за първи път в практиката й като археолог.

Тракийката е била вероятно и с голяма доза сигурност с висок обществен ранг, икономически независима и може би е изпълнявала повече от една функция в тракийското общество, разказа Диана Димитрова. Затова и жената е била погребана с подобаващи почести и положени много нейни накити и лични вещи, които е използвала приживе, за да и служат и в задгробния живот.

Наличието на много лакримарии - стъклени колби, говори че тези, които са я погребали са  я обичали много. Това са съдове за събиране на сълзите, на тези които са оплаквали погребания, обясни археологът. 

 Могилата се охранява от полиция, а находките след реставрация остават собственост на Регионален исторически музей- Сливен.