Прочистват и укрепват коритото на река „Тунджа  в Ямбол
Прочистват и укрепват коритото на река „Тунджа в Ямбол / Дарик Сливен, Архив

С прочистване на речното корито от островни наноси и изсичане на саморасли дървета и храсти ще стартират строително - монтажните работи по осигуряване на нормалната проводимост на река "Тунджа "в Ямбол.

Дейностите по прочистване на коритото започват днес в участъка между пешеходния мост към фабриката за захарни изделия и моста, свързващ комплекс „Златен рог" с индустриалната зона - района за търговия на едно.

 Подобни дейности по възстановяване профила на реката и нормалната проводимост ще бъдат извършени и в еднокилометров участък след моста до животинския пазар  в посока село Ханово.  В участъка до  к - с „Златен рог" - между моста за „търговиите" и този до животинския пазар, ще се извърши надзиждане на дясната предпазна дига, тъй като с течение на годините е изровена и с ниска височина.

Прочистването на коритото и укрепването му в ключови участъци е едното направление от предвидените строително - монтажни работи. Паралелно с това ще бъде извършен и основен ремонт на шлюзовете в коритото на реката, чийто ремонт ще започне на 20 август.

В тази връзка ще бъде извършено частично спиране на водата, което ще доведе до намаляване на нивото в бетонния ръкав на Тунджа. Мярката няма да застраши по никакъв начин живота на рибата, която обитава този участък от реката.

Строително - монтажните работи ще приключат в рамките на два месеца от началото им.