Проблемите в предучилищното образование обсъждат в Ямбол
Проблемите в предучилищното образование обсъждат в Ямбол / ОА - Ямбол

Заместник-министърът на образованието и науката Атанаска Тенева е на работно посещение в Ямбол, за да се запознае с проблемите на предучилищното образование в областта.

„Вече 10 години в страната е въведена задължителна предучилищна подготовка и Министерството с интерес следи анализите за постигнатите резултати във всяка област. Смятаме, че за този период има натрупан много опит, но и предизвикателства” - коментира заместник-министърът, съобщават от Областна администрация - Ямбол. Атанаска Тенева  акцентира, че националната цел е 90% от децата между 4 и 7години да бъдат обхванати в детски градини, като европейският показател за това е 95%.

В област Ямбол нивото е под средното за страната, затова с представители на образователната система ще бъдат обсъдени причините и възможните действия в това направление.

 

„Даваме си сметка, че от детската градина започва пълноценната подготовка за училище. Това е първата крачка, която всяко едно дете трябва да извърви, за да бъде по-дълго време в образователната система”, коментира заместник-министърът и посочи, че според анализите, някои проблеми с преждевременното отпадане от училище започват още от детската градина. Затова е изключително важно с проблемите на детските градини и предучилищното образование да се ангажират местните власти, както и родителите.