Пробация и глоби за военни лекари
Пробация и глоби за военни лекари / netinfo
Пробация и глоби за военни лекари
24993
Пробация и глоби за военни лекари
  • Пробация и глоби за военни лекари

Присъда пробация с поправителен труд в размер на 1 година и 6 месеца бе наложена от Военен съд на двама лекари от Военна болница Сливен, а други трима военни лекари имат административно наказание глоба по 1000 лева за всеки, съобщи за Дарик говорителят на Военно - окръжна прокуратура полковник Христо Тинев.

Лекарите са се признали за виновни по обвинителния акт и по тяхно и на защитата искане съдът е провел съкратено съдебно следствие, не са разпитвани над 100 свидетели и не са разглеждани експертизи.

Според чл. 55 от НПК наказанията трябва да бъдат наложени с оглед на многобройни смекчаващи вината обстоятелства, поясни полк. Тинев.

Обвиненията срещу началника на отделение "Уши, нос и гърло" и ординатор от същото отделение бяха за изготвяне  на документи с невярно съдържание за извършване на оперативно лечение, като при проверката е установено, че такова не е провеждано. В резултат на действията на двамата медици са източени пари от Здравната каса.

Предвид сложността на наказателното производство съдът не е приел за съвместно разглеждане гражданския иск, предявен от представител на Здравната каса срещу петимата. Правото на касата остава в сила и тя може да предяви иск в отделно гражданско производство, заяви прокурор Тинев.

Другите трима военни лекари са анестезиолози  и са попълвали документи, в които са удостоверили невярни обстоятелства за извършване на анестезии на несъществуващи операции.