Приключват строителните дейности по Ларгото и площада
Приключват строителните дейности по Ларгото и площада / Дарик Сливен

Реконструкцията на пешеходната зона в обхвата на проект „Зелени, достъпни и активни пешеходни зони”  в Сливен е почти завършена, осигурен е достъп за мероприятията от Майските дни на културата. Това информира заместник-кметът по устройство на територията Иван Манчев.

Довършват се строителни работи за реконструкцията на зелените площи, фугирането и отстраняването на  повреди по настилките, причинени от колите по време на строителството, или недобросъвестни граждани.  Работи се по поддържането на зелените площи и фонтаните по площадните пространства, по монтирането на градското обзавеждане на пешеходната зона.

Новите настилки около църквата „Свети Димитър” и паметника „Хаджи Димитър” са фугирани с пясък, но за празника площадът ще бъде почистен, посочи Манчев.  По думите му необходимо е технологично време за постепенното запълване на фугите, но тук строителите прилагат нова технология и строителството е почти завършено.

Озеленяването около паметника на Хаджи Димитър също е почти завършено, има още растителност на склад и ще продължи засаждането и през следващата седмица. От северната страна на църквата „Свети Димитър” са засадени нови дървета. Маркировката на улицата от западната страна на сградата на община Сливен е направена и е необходимо засилване, и постоянен контрол по неправилното паркиране по нея.  Фонтаните по площадните пространства работят.

Има поддържаща група, назначена от общината, която ще контролира тяхната работата.  Фугирането на новите настилки в участъка от „Стария бряст” до бившето кино „Българка” е завършено, няма замърсяване по настилките и така ще изглеждат и другите участъци по главната улица на Сливен. „Проектът е много добър и няма да има проблеми с пропадания, защото конструкцията под настилката е изпълнена по най-добрия начин, каза Манчев.

В процес на сертифициране са двете детски площадки на Ларгото. Изпълняват се отделни предписанията на комисията за допълнителни огради и съоръжения. Следващата седмица съоръженията ще бъдат монтирани.

От сградата на НТС, на площад „Добри Желязков”, до „Розова градина” се изпълняват довършителни работи по настилките. Предстои допълнителна обработка на осветлението на осветителните тела по колоните. Приключиха на 72-часовите проби на фонтаните