Приемат молби за помощи за отопление до края на октомври
Приемат молби за помощи за отопление до края на октомври / Dariknews.bg, архив

6622 молби-декларации за отпускане на целева помощ за отопление са приети в област Сливен до 21 август, съобщават от Регионалната дирекция за социално подпомагане. В община Котел са подадени 1838, като всички са  за отопление с твърдо гориво в пари; в община Нова Загора –  664,  всички за отопление с твърдо гориво в пари; вобщина Твърдица 631, като и тук всички молби са за отопление с твърдо гориво в пари.

В най-голямата община - Сливен, има подадени 3489 молби-декларации, от тях 3260 за отопление с твърдо гориво в пари, 211 за отопление с електроенергия,  18  за отопление с топлоенергия;

От подадените молби-декларации са обработени общо 4868, отпуснати са 4553 целеви помощи. Издадените заповеди за отказ са  315.

Целевата помощ за отопление се отпуска за период от пет месеца. Молби-декларации се приемат в Дирекции „Социално подпомагане” по постоянен адрес на лицата или семействата, като крайният срок за подаването им е 31 октомври. В молба-декларацията задължително се заявява видът на ползваното отопление – топлоенергия, електроенергия, твърдо гориво или природен газ. При отопление с електроенергия и топлоенергия към молба-декларацията се представя за справка актуален  клиентски/абонатен номер.

Право на помощта имат лица и семейства, чийто средномесечен доход за предходните 6 месеца преди месеца на подаване на молба-декларацията  е по-нисък или равен от  диференциран минимален доход за отопление в съответната целева група и отговарят на условията на чл.10 и чл.11 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане.