Прием на декларации за ползване на безплатни винетки от инвалиди
Прием на декларации за ползване на безплатни винетки от инвалиди / Sofia Photo Agency, архив

 

Инвалидите в Сливен и региона могат вече да подават молби за безплатни едногодишни винетки, съобщи за Дарик директорът на Регионална дирекция за социално подпомагане Сливен Тотка Костова. От винетна такса са освободени хората със степен на инвалидност 50 и над 50%. Право на безплатна винетка имат и онези, които отглеждат деца до 18 години с трайни увреждания и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст, припомни Костова.

Кандидатите трябва задължително да представят удостоверение от ТЕЛК и копие от лична карта. Ако колата е на името на дете, трябва да се представи копие от акта за раждане, а ако детето е ученик и е над 18 години - служебна бележка от училището. При подаване на молбата в социалните дирекции желаещите трябва да носят свидетелство за регистрация на автомобила и документ за сключена застраховка „Гражданска отговорност”.

Работният обем на двигателя не трябва да надвишава 2000 куб. см. Старите винетки ще важат до 31 януари 2013 година. До ноември месец в областта са подадени 2894 декларации за ползване на безплатна винетка, и са осигурени безплатни винетни стикера на 2887 души.