Приеха създаването на Фонд „Култура
Приеха създаването на Фонд „Култура / Здравка Танева

Общински съвет – Сливен не прие да освободи Мартин Славов като председател на постоянната комисия по европейска интеграция, международно сътрудничество и
партньорски инициативи към ОбС. Вносителят Соня Келевджиева – председател на групата общински съветници от БСП, мотивира предложението си с факта, че през месец септември 2014 Мартин Славов напусна групата общински съветници /ГОС/ на БСП в ОбС Сливен, а на свое заседание, проведено на 24 февруари 2015, ГОС взе решение да оттегли подкрепата си от него като председател.

Местният парламент не прие това предложение, след като Димитър Митев обяви, че групата на ГЕРБ ще гласува против, отрицателен вот заявиха и членовете на постоянната комисия, чийто председател е Мартин Славов.

Със свое решение Общинския съвет прие Елена Попова, положила клетва като общински съветник на мястото на покойния Стоян Ламбов да стане член на три постоянни комисии в ОбС.

Като допълнителна точка местният парламент разгледа е прие предложението за упълномощаване кмета на общината да подпише запис на заповед за гарантиране на банков кредит на „Пътнически превози” ЕООД, с който да се платят стари задължения. Кредитът е в размер на 682 250 лева.  Без бе прието предложението за създаване на Общински фонд „Култура” и Правилника за неговата работа.  За председател на Уплавителния съвет бе избрана Соня Келеведжиева, а за членове Стела Костова, Румен Андонов, Александър Дойчинов, Радост Костова, Даниела Дякова, проф. Йордан Калайков.

В мотивацията към предложението до Общинския съвет вносителят Соня Келеведжиева пише: „За да може да се осигури равен достъп до културата за всеки гражданин на Сливен и свободното му участие в културните процеси, за да се създадат условия за развитие на творческите възможности и способности на творците, е необходимо да приложим разпоредбите на Закона за закрила на културата и да създадем фонд „Култура” в община Сливен. Това ще спомогне за децентрализация на дейностите в областта на културата. Ще могат да се въведат принципите за равни условия за участие и конкурсното начало във финансирането, както и прозрачност в изразходването на финансовите средства.”

На следващо заседание на ОбС кметът трябва да внесе предложение за промяна на бюджета на общината и да се отделят 30 000 лева за фонда. Управителният съвет на Общински фонд „Култура” към Община Сливен се задължава да изготви и приеме в срок от един месец критерии и условия за реда на разглеждане и оценяване на постъпилите предложения за отпускането на средства от Фонда.