Превантивни мерки за зимата в Стралджанско
Превантивни мерки за зимата в Стралджанско / Общински пресцентър Стралджа

 

Потенциално опасните пет микроязовира на територията на община Стралджа, които са с актуализирани аварийни планове, се наблюдават целогодишно чрез есенни и пролетни проверки на специалисти. Общината има грижата за провеждането на редовни срещи с концесионерите и настойчивост за правилно поддържане на язовирите. По време на ноемврийското заседание на ОбС съветниците бяха информирани още, че в настоящия момент нивата на водите в чашите на язовирите са доста под указаните най-високи параметри, което се дължи на сушавото  лято. Има възможност язовирите да поемат големи обеми повърхностни и дъждовни води, включително и „висока вълна”.

Като част от подготовката за зимата е провеждането на ежемесечен инструктаж на дежурните длъжностни лица. Стриктно се спазва инструкцията за следене на радиационния фон. Общината разполага с актуализиран план за информационен обмен.

В рамките на определения подготвителен период е извършен текущ ремонт на уличното осветление, като е обърнато специално внимание на кръстовищата и местата с концентрация на граждани. Осигурено е денонощно осветление на части от населените места в Стралджа, Зимница и Лозенец във връзка с наличието на първокласна пътна мрежа.

Община Стралджа разполага с 50 спасители, преминали тримесечен курс на обучение, които  извършват превантивни дейности с цел намаляване риска от бедствия, а при възникване на критични ситуации имат готовност да се включат активно.

Окосени и почистени са част от високите треви и храсти от сервитутните ивици на общинска пътна мрежа ІV клас. Извършен е текущ ремонт на част от пътната и улична мрежа. Извършва се обследване и на дървета,  застрашаващи хора и инфраструктура, като се извършва и паралелно обезопасяване на същите. Извършени са отводнителни мероприятия по улици в общинския център, със средства на общината са отводнени и прокопани  канавки в Стралджа, Джинот, Чарда, Воденичане, Атолово и др.  Зачакъляват се участъци от уличната мрежа по селища, с цел подобряване достъпа на специализирана и друга техника. Поради преминаващите тежко-товарни автомобили, обслужващи строежа на АМ ”Тракия”, в лошо състояние са пътищата Воденичане-Джинот, Чарда-Зимница, Иречеково – р-н ІІІ 707, което е сериозна предпоставка за пътно-транспортни произшествия и затруднено снегопочистване, съобщават от общинския пресцентър.

От Напоителни системи са извършени ремонтно-възстановителни работи  по дигите на реките Мараш и Мочурица. Всички училища и детски градини са подготвени за зимния период, снабдени с нужните горива за отопление.

Извършена е проверка за готовността на снегопочистващата техника за  четвъртокласните общински пътища. На този етап общината не разполага с информация за техниката, която ще почиства пътищата от републиканската пътна мрежа.