Превантивни мерки срещу наводненията предприемат в Елхово
Превантивни мерки срещу наводненията предприемат в Елхово / netinfo

Заповед за предприемане на превантивни действия по обезопасяване на водните площи за предстоящия пролетно-летен сезон издаде кметът на Елхово, съобщиха от общината.

Собствениците или ползватели на водностопански системи и обекти трябва да актуализират аварийните си планове. Те трябва да имат договор с фирмите или лицата,чиито техника и механизация са предвидени за ползване в аварийни ситуации.

До 5 март служители от общинска администрация ще проверят състоянието на мостовете, праговете и шлюзовете по реките, готовността на системите за предупреждение и оповестяване, както и актуализацията на телефонните указатели с ангажираните лица в защита при бедствия.

Контрол ще бъде осъществен и за поддържане на предписаните свободни обеми в язовирите, техническо изправното състояние на язовирните стени и съоръженията към тях, поддържането в технически изправно състояние корекциите на реките в границите и извън границите на населените места, включително и на дигите и на отводнителните системи и съръжения.

Заповедта уточнява и действията на собствениците или концесионерите на водни обекти и кметове и кметски наместници по населени места при опасност от наводнение.