Престижна награда за сливенския театър
Престижна награда за сливенския театър / netinfo

Сливенският драматичен театър „Стефан Киров” спечели две престижни награди на Друмевите театрални празници в Шумен със спектакъла „Възхвала на колебанието”. Постановката на режисьора Маргарита Младенова по стихове и проза на Георги Господинов грабна голямата награда за цялостен спектакъл на ХХІV Международен фестивал „Друмеви театрални празници. Нова българска драма“. Маргарита Младенова получи и наградата за режисура на фестивала, който години наред е провокация за написването и поставянето на български текстове на сцената.

Журито е останало впечатлено от театралния прочит на  Младенова на текстовете на Господинов, поверени на младите сливенски артисти - участници в  театралното ателие на създателката на „Сфумато” в града под Сините камъни. Това са актьорите Таня Йоргова, Ивайло Гандев, Деница Даринова, Десислава Касабова, Димитър Костадинов, доказалият се и като заразителен актьор Добромир Цветков - режисьор по професия и доайенът на трупата Михаил Илийков.

Премиерата на „Възхвала на колебанието” се състоя в Сливен на 30 октомври 2014 година. Заглавието идва от документалната проза на нашумелия автор, който смята, че „Живият човек е колебаещият се човек”. Представлението е създадено по книгите му „Балади и разпади”, „Невидимите кризи”, „И всичко стана луна”.

Постановката на Сливенския театър „Възхвала на колебанието” бе избрана за участие в три театрални фестивала през 2015 година. Освен в Шумен, драматичният театър „Стефан Киров” беше селекциониран за представяне на Третия международен фестивал „Тара-ра-бумбия – територия за млад театър” в Благоевград  и в Националния фестивал на малките театрални форми във Враца. Участието на спектакъла в най-големите национални театрални форуми е признание за високите му художествени качества.