Премахват тоалетна от плана на новата църква в Сливен
Премахват тоалетна от плана на новата църква в Сливен / Община Сливен

Правят се корекции на проекта на непостроения храм „Света Петка" в Сливен, който трябва да се издигне на хълм в близост до най-населените квартали. Една от причините е, че още с влизането в църквата са били предвидени няколко модерни тоалетни, но това е нелогично за храм, съобщи председателят на настоятелството отец Силвестър Янакиев.

Странното решение е било забелязано от главния архитект Лора Йовчева. „Това е някаква грешка или недоразумение, никой не ги е поръчвал. Проектът е правен от екип, но дори и ръководителят доцент архитект Минчо Ненчев не е знаел за тях. Ще се промени и конструкцията на притвора, ще има широко предверие, в което ще бъдат свещите под вентилация, за да не повреждат стенописите", обясни отец Силвестър.
Била е предвидена красива крипта, но тя няма да бъде направена, защото основата на хълма е твърда скала. Ще има два амфитеатъра в северната и южната страна, пригодени за летни срещи и театрални постановки. Предвиждат се помощни сгради за зали за обучение, аудиториуми, библиотека.

Доц. арх. Ненчев е направил като дарение през 2008 г. проекта за храма, който иначе би струвал около 90 хиляди лева. Инициатор на идеята и контакта с архитекта е на кмета Йордан Лечков.

Храмът ще бъде много голям, само подкуполното пространство е 500 кв. м, височината на купола е 27 метра. Има голяма камбанария, която е с 1.50 м по-ниска, за да не се губи звукът в храма или пък да не се създава разрушителна интерференция. Според изчисленията така камбанният звън ще се чува от целия град. Предната част ще бъде заравнена тераса и няма да има стъпала, за да има достъп на инвалиди. Изграждането на църквата към момента е на ниво единствено изравняване на хълма, разказа Силвестър.

Събраните средства са малко, а за грубото построяване са необходими между 700 и 800 хиляди лева, а самото оборудване струва почти колкото построяването. В момента в банковата сметка на църковното настоятелство има 29 хиляди лева. В близко време ще започне кампания за набиране на средства сред хората в Сливен за започване на строителните работи, като е възможно да се включат доброволци. На дарителите ще бъдат издавани картички /грамоти/, като стойността на дарението ще бъде вписвана допълнително с печата на настоятелството.