Премахнаха принудително незаконни навеси в ромската махала в Ямбол
Премахнаха принудително незаконни навеси в ромската махала в Ямбол / Община Ямбол, архив

Премахнаха принудително 16 импровизирани навеси в ромската махала в Ямбол. Това съобщи за Дарик кметът на града Георги Славов. Бараките са направени на мястото, където преди 4 години беше съборен прословутият блок 20. „Преди повече от два месеца обитаващите са предупредени за незаконното изграждане, издадени са заповеди за уведомяване за доброволно събаряне , водени са разговори с всеки един от тях и, тъй като това не се случи, вчера навесите са съборени принудително“, уточни Славов.

Мястото е публично - общинска собственост, предвидено е за изграждане на спортна площадка и зона за отдих. За втори път се извършва принудително събаряне на незаконни постройки в ромската махала в Ямол през последните 4 години. През месец август тази година доброволно бяха премахнати 50 незаконни ромски постройки в близост до коритото на река Тунджа.  „Сега се наложи принудително да бъдат премахнати, защото се появиха някакви „емисари“, които казват на хората, че едва ли не имат право да ги изграждат там. Единият от тях е раздавал визитки, че е сътрудник на народния представител от ДПС Илия Илиев. Това е втори случай, когато имаше такива хора, които създаваха изкуствено напрежение по време на събарянето на прословутия бл. 20“, коментира кметът.

90% от обитателите, издигнали навесите имат лични карти с настоящ адрес в Ямбол, на който си получават и социалните помощи. „Защо са си направили и навеси на поляната е въпрос, който от доста време си задаваме, кой ги принуди да ги построят не мога да кажа, но много е съмнително - едни хора в последния месец им дават надеждите, че едва ли не това е тяхно право.  Ние не можем да търпим беззаконие, спазваме си закона и разпоредбите“, категоричен е Георги Славов.