Прекрояват антикризисно бюджета на Сливен
Прекрояват антикризисно бюджета на Сливен / netinfo

Предложение за актуализация на бюджета ще разглеждат сливенските общински съветници на сесия, която ще се проведе на 30 юли. Това съобщи пред журналисти заместник-кметът по бюджет и финанси на община Сливен Недка Енергиева. „Общинското ръководство беше длъжно да реагира на икономическата ситуация в страната и в световен мащаб", обясни повода за актуализацията Енергиева и добави:

„Правителството също прие някакви антикризисни мерки, които, за съжаление, са насочени предимно към общините.

Ние подготвяме антикризисен план, свързан с редуциране на административните разходи, командировки, семинари  и т.н. Оказва се, че трябва да реализираме много дейности с много малко средства, защото общинската администрация подготвя и реализира много проекти.", обясни общинският бюджетар.

Енергиева допълни, че ще бъде нужно прецизиране на капиталовата програма с оглед на приоритетите и преди всичко с приходната част на бюджета и разпореждането с общинска собственост. „Ние предприехме рестриктивни мерки още при създаването на бюджета, каза още Недка Енергиева - едната от тях беше наложена от държавната политика, другата - от нас самите. Това са резервите в държавните дейности - 10% и 8% за местните. В същото време създадохме солиден резерв за непредвидени и неотложни дейности. Изискахме от всички заведения да представят свои антикризисни планове."