Преглеждат роми в мобилен медицински кабинет
Преглеждат роми в мобилен медицински кабинет / netinfo

Около 60 човека се очаква да се възползват от услугите на мобилния медицински кабинет, който ще приема жители на сливенските ромски квартали „Надежда” и „Никола Кочев”. Това съобщи за Дарик д-р Стефан Панайотов от фондация „Здравето на ромите”.

В медицинския безплатни кабинет прегледи ще правят акушер-гинеколог, специалист по кожно–венерически болести и клиничен лаборант за кръвно тестуване за ХИВ и други полово предавани болести. „Този кабинет гостува в Сливен вече на няколко пъти и се приема добре от жителите на кварталите” – уточни д-р Панайотов, който също ще прави прегледи днес. Профилактичните прегледи откривали случаи на полово предаван хепатит Бе, сифилис и други болести.

Целта е повече млади хора да се възползват от услугите на мобилния медицински кабинет. Услугата се финансира от Глобалния Фонд за борба с туберкулоза, малария и СПИН чрез програма ”Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” на министерство на здравеопазването. Прегледите ще се извършват днес от 16 ч. в квартал ”Надежда” и от 18 ч. в квартал ”Никола Кочев”.